Περί Ονόματος και Στόχων.

Η επιλογή του ονόματος του κόμματος μας έγινε για πολύ συγκεκριμένους λόγους. Κατ’ αρχήν θεωρούμε ότι το ΕΑΜ είναι ό,τι πιο αδικημένο υπάρχει στην ελληνική ιστορία. Επειδή οι σύγχρονοι Έλληνες αγνοούν μερικές λεπτομέρειες της ιστορίας, χρήσιμο είναι εδώ να πούμε το εξής: Το ΕΑΜ ήταν η λαϊκή αντίσταση απέναντι στους Γερμανούς κατακτητές. Ιδρύθηκε μαζί με το στρατιωτικό του σκέλος στις 25 Μαΐου του 1942 και διαλύθηκε τρία χρόνια αργότερα με την ημερήσια διαταγή της 1ης Μαρτίου του 1945.

Ιδρύθηκε με την εγκατάσταση των Γερμανών στην πατρίδα μας και διαλύθηκε με την αποχώρησή τους. Ενάμιση χρόνο δηλαδή πριν τον εμφύλιο, ο οποίος δεν τον αφορούσε και στον οποίον βεβαίως δεν συμμετείχε. Το ΕΑΜ υπήρξε το μεγαλύτερο εθελοντικό επίτευγμα του ελληνικού λαού. Σε ένα κράτος προδομένο από πουλημένες και τρισάθλιες ηγεσίες μόνον ο απλός λαός είχε το σθένος και τη βούληση ν’ αντισταθεί στον ξένο κατακτητή. Όλοι οι ηγέτες του απλά περίμεναν να κάνουν ό,τι θα τους έλεγαν τα αφεντικά τους. Άλλοι συνεργάστηκαν ως κοινοί δούλοι και άλλοι την "κοπάνησαν" στο εξωτερικό ως κοινοί δειλοί. Μόνον ο λαός και το δικό του ΕΑΜ αντιστάθηκαν. Οι απλοί Έλληνες έδειξαν ότι ήταν η συνέχεια αυτών που μάχονταν σε "Θερμοπύλες". Οι ηγέτες τους, ως κοινά τρωκτικά, μπήκαν στις "τρύπες" τους.

Αυτό το λαϊκό ΕΑΜ το μισούσαν θανάσιμα οι γερμανόφιλοι δωσίλογοι, το αγγλόφιλο Παλάτι και το ρωσόφιλο ΚΚΕ. Το μισούσαν όλοι οι ιμπεριαλιστές και οι τοπικοί λακέδες τους. Αυτοί δηλαδή οι οποίοι μας κυβερνούσαν, μας κυβερνούν και επιδιώκουν να κάνουν το ίδιο και στο μέλλον. Οι ίδιοι θύτες που εξακολουθούν ακόμα και σήμερα να βασανίζουν τα ίδια θύματα. Οι ίδιοι άνθρωποι, που σήμερα κρύβονται πίσω από τον δικομματισμό και τη διαπλοκή.

Από αυτήν την πεποίθησή μας προκύπτει η επιλογή μας στο θέμα του ονόματος. Πιστεύουμε ότι το σημερινό πολιτικό σκηνικό είναι μια "μετάλλαξη" εκείνης της κατάστασης, στην οποία αντιστάθηκε το ΕΑΜ. Με συνομωσίες, προδοσίες και μυστικές συμφωνίες φτάσαμε στον σημερινό δικομματικό φασισμό των μονίμως ιδίων και ολίγων κυρίαρχων οικογενειών. Απέναντι σ' αυτόν τον φασισμό του δικομματισμού θέλουμε να στήσουμε ένα "μέτωπο" δημοκρατών. Τι ποιο αντιπροσωπευτικό λοιπόν από το διάσημο και παρεξηγημένο ΕΑΜ; Τι πιο απειλητικό γι' αυτούς από το πιο ισχυρό "φόβητρο" που είχαν ποτέ απέναντί τους;

Η επιλογή αυτή έγινε και για έναν ακόμα λόγο …ίσως τον σημαντικότερο. Το θέμα του ΕΑΜ πρέπει να "ανοίξει" κάποτε για ν' ανοίξει ένας "διάλογος" στην ελληνική κοινωνία. Ένας διάλογος, ο οποίος θα αποκαταστήσει την αλήθεια και βέβαια θα οδηγήσει σε αποκαλύψεις. Σε αποκαλύψεις που αφορούν πρόσωπα και κόμματα, τα οποία ακόμα και σήμερα επηρεάζουν τη ζωή της πατρίδας μας. Δεν είναι δυνατόν στη συνείδηση του σημερινού μέσου Έλληνα να ταυτίζεται το ΕΑΜ με το ΚΚΕ. Δεν είναι δυνατόν ένας μεγάλος, λαμπρός και σκληρός εθνικοαπελευθερωτικός αγώνας να "χρωματίζεται" ιδεολογικά. Το γεγονός ότι ο χαρισματικός ηγέτης του Άρης Βελουχιώτης υπήρξε —διαγραμμένο— στέλεχος του ΚΚΕ, δεν σημαίνει τίποτε. Αν δηλαδή ήταν ακτιβιστής οικολόγος, τι θα ήταν το ΕΑΜ; Ένοπλη προσπάθεια της Greenpeace;

Άρα, για να αποδίδεται ένας εθνικοαπελευθερωτικός αγώνας σε ένα ΚΚΕ —με ένα ιδιαίτερα βρόμικο, σταλινικό και αιματηρό εμφυλιοπολεμικό παρελθόν—, κάτι ύποπτο συνέβη. Δεν μπορεί το πανίσχυρο και λαμπερό ΕΑΜ να είναι "ορφανό". Αυτοί οι οποίοι καπηλεύονται τα πάντα, πώς το άφησαν ανεκμετάλλευτο; Αυτοί οι οποίοι "ξεζούμησαν" στην κυριολεξία ένα αναλογικά ασήμαντο "Πολυτεχνείο", άφησαν ανεκμετάλλευτο ένα μεγαλειώδες ΕΑΜ; Αυτοί, που, όταν συμμετέχουν σε μια πορεία διαμαρτυρίας, το αναφέρουν στο βιογραφικό τους, άφησαν ανεκμετάλλευτο το μυθικό ΕΑΜ;

Άρα κάποιοι πολύ σημαντικοί πολιτικοί παράγοντες του σημερινού δικομματισμού δεν ήθελαν να έχουν το ΕΑΜ στα "πόδια" τους, γιατί απλούστατα δεν μπορούσαν να το εκμεταλλευτούν. Κάποιους δεν τους βόλευε καν να υπάρχει στην ελληνική ιστορία. Για κάποιους επιφανείς "εθνοπατέρες" η ιστορία του ΕΑΜ μπορεί να ήταν η προσωπική τους καταστροφή, εφόσον στην περίοδο κατά την οποία οι Έλληνες θυσιάζονταν στα βουνά, αυτοί είτε συνεργάζονταν με τους κατακτητές είτε έκαναν "αντίσταση" σε κάποιο από τα πολυτελή ξενοδοχεία του Καΐρου. Ο κάθε λακές στην "αγκαλιά" του αφεντικού του. Οι προδότες γίνονταν στην Αθήνα πλούσιοι με τις "πλάτες" των Γερμανών και οι "λουφαδόροι" έξυναν κοιλιές στις όχθες του Νείλου υπό τη χορηγία των Άγγλων.

Πού ήταν οι Παπανδρέου, οι Καραμανλήδες, οι Έβερτ, οι Σημίτηδες, οι Πάγκαλοι ή οι Ράλληδες, όταν θυσιάζονταν οι Έλληνες στα βουνά για την απελευθέρωσή τους; Πού ήταν οι αρχιτέκτονες του σημερινού δικομματισμού; Πού ήταν οι "ήρωες" της δημοκρατίας; Πού ήταν αυτοί που τους έχουμε στήσει ανδριάντες και έχουμε πληρώσει τα ιδρύματά τους; Πού ήταν αυτοί που ακόμα δεν μπορούμε να τους "χορτάσουμε" σε δόξα και σε χρήμα; Αν βρει κάποιος πού ήταν, θα καταλάβει και γιατί μισούσαν το ΕΑΜ. Θα καταλάβει γιατί έμαθαν στον λαό να το αντιπαθεί.

Όλοι αυτοί μετά την απελευθέρωση είχαν πρόβλημα. Κάποιοι κινδύνευαν να εκτελεστούν ως προδότες, όπως συνέβη σε όλη την Ευρώπη με τους συνεργάτες των Γερμανών και κάποιοι άλλοι κινδύνευαν να πάνε στα "αζήτητα" της πολιτικής, όπως συμβαίνει με τους "λουφαδόρους". Τι έκαναν; Έβγαλαν από τη "μέση" το ΕΑΜ, το οποίο τους τρομοκρατούσε. Τα "βρήκαν" μεταξύ τους και συνωμότησαν εις βάρος του ΕΑΜ και κατ’ επέκτασιν εις βάρος του λαού. Γερμανόφιλοι δωσίλογοι, Αγγλόφιλοι "απόντες" και Ρωσόφιλα "συντρόφια" δρομολόγησαν έναν "στημένο" και εξ αρχής καταδικασμένο εμφύλιο, για να "ξεφορτωθούν" το πρόβλημα.

Μερικές μεγαλοαστικές οικογένειες της Αθήνας και μερικές δεκάδες "συντρόφων" έμπλεξαν τους Έλληνες στη μεγαλύτερη περιπέτεια της ιστορίας τους. Έβαλαν στη μέση το λαϊκό ΕΑΜ και το κατακρεούργησαν. Έβαλαν στη μέση τους Έλληνες και τους ακρωτηρίασαν. Μας δίχασαν και ακόμα και σήμερα εκμεταλλεύονται αυτόν τον διχασμό. Στο έγκλημα αυτό συμμετείχε και το ρωσόφιλο ΚΚΕ. Το σταλινικό ΚΚΕ. Συνέφερε και στο ΚΚΕ η εξουδετέρωση και στη συνέχεια η "υιοθεσία" του ΕΑΜ. Με τον τρόπο αυτόν εξυπηρετούσε και εξυπηρετούνταν και το ίδιο. Εξυπηρετούσε τον Στάλιν και τους συνεταίρους του. Εξυπηρετούσε τους "μισητούς" μπουρζουάδες της Αθήνας, επιτρέποντάς τους να "ξεφορτωθούν" το ενοχλητικό και εξόχως αποκαλυπτικό ΕΑΜ. Εξυπηρετήθηκε και το ίδιο, εφόσον πήρε τα σταλινικά "εύσημα" και ταυτόχρονα βρήκε "λεία" να καπηλευτεί.

Αυτό είναι το όλο θέμα. Δωσίλογοι και "απόντες" έχτισαν τον δικομματισμό και επί εξήντα χρόνια μας "δουλεύουν". Αυτούς έχουν αναλάβει εργολαβικά και επί πληρωμή να τους "κατηγορούν" οι Χαρίλαοι και οι Αλέκες. Ένα τεράστιο θέατρο. Όλοι αυτοί τρώνε και πίνουν εις βάρος του κορόιδου. Την αλήθεια, που δεν τους βόλευε όλους αυτούς, την απέκρυψαν από τον κόσμο. Αυτό είναι το μέγα πρόβλημα. Πρέπει η ελληνική κοινωνία να πάψει να κρύβει κάτω από το "χαλί" ό,τι δεν θέλει να συζητά. Πρέπει να πάψει να κρύβει "φαντάσματα" μέσα στις "ντουλάπες" της ιστορίας της. Δεν μπορείς να επιδιώκεις ένα "φωτεινό" μέλλον, όταν σε κυνηγούν "σκιές" του παρελθόντος. Οι Έλληνες πρέπει να προχωρήσουν "εμπρός" και αυτό δεν μπορείς να το κάνεις κουβαλώντας "βαρίδια" του παρελθόντος. Οι Έλληνες πρέπει να ενωθούν για να προχωρήσουν και αυτό δεν μπορείς να το κάνεις, χωρίς να αποκαταστήσεις αυτούς τους οποίους αδίκησες. Δεν μπορείς να το κάνεις, χωρίς να παραμερίσεις αυτούς που σε "δουλεύουν".

Γι' αυτόν τον λόγο ιδρύσαμε το ΕΑΜ Β'. Το ΕΑΜ Β' δεν αποτελεί μια νέα προσπάθεια των ήδη υπαρχόντων επαγγελματιών της πολιτικής. Δεν είναι μια νέα συναλλαγή με τη διαπλοκή. Το ΕΑΜ Β' είναι μια "κραυγή" αγωνίας του ελληνικού λαού. Προέρχεται μέσα από τα "σπλάχνα" του. Είναι η αντίδραση σε μια κοινωνία, η οποία καθημερινά παραπαίει. Είναι η αντίδραση σε μια αφόρητη κοινωνική αδικία. Είναι η αντίδραση σε μια μεγάλη και απολύτως "αόρατη" εθνική απειλή. Είναι η αντίδραση σε μια νέα προδοσία. Ως κόμμα δεν περιορίζεται στους παραδοσιακούς διαχωρισμούς του "στημένου" πολιτικού μας σκηνικού. Δεν διακρίνει Αριστερά και Δεξιά. Ως κόμμα είναι απόλυτα ευθυγραμμισμένο με το δημοκρατικό μας Σύνταγμα. Ως κόμμα δεν ανήκει σ' αυτούς που το ίδρυσαν. Ανήκει σε όλους τους Έλληνες.

Αυτοί πρέπει να το βοηθήσουν, για να τους βοηθήσει. Αν δεν το βοηθήσουν αυτοί, θα "πεθάνει", γιατί δεν πρόκειται να το βοηθήσουν τα ΜΜΕ. Τα ελεγχόμενα από τους ιμπεριαλιστές και διαπλεκόμενους ΜΜΕ. Το ΕΑΜ Β' δεν έχει άλλα μέσα εκτός από τη στήριξη των πολιτών. Αυτό όμως είναι επιλογή του και όχι αδυναμία του. Δεν ΘΕΛΕΙ να έχει άλλα μέσα, γιατί δεν θέλει να "νοθεύσει" την αποστολή του. Δεν ΘΕΛΕΙ να έρθει σε καμία επαφή με ΚΑΝΕΝΑΝ από τους γνωστούς πολιτικούς και οικονομικούς παράγοντες της χώρας. Οι πολίτες είναι αυτοί οι οποίοι θ' "αποφασίσουν" για την τύχη του. Μόνον η δύναμη των πολιτών μπορεί να παρακάμψει τη δύναμη των ΜΜΕ. Οι πολίτες μπορούν να βάλουν "μέσα" στα σπίτια των Ελλήνων τη γνώση, την οποία είναι βέβαιον ότι θα αρνηθούν να βάλουν τα ΜΜΕ. Οι πολίτες πρέπει να διαδώσουν μέσα στην κοινωνία τα καλά νέα. Νέα, τα οποία θα αρνηθούν να δημοσιοποιήσουν οι πολυεκατομμυριούχοι δημοσιογράφοι της διαπλοκής. Στις γειτονιές και στις πλατείες θα νικηθεί ο δικομματισμός του "καναπέ".

Αν συμβεί αυτό, όλα τα άλλα είναι εύκολα. Έχουμε τη γνώση να τα κάνουμε εύκολα. Μπορούμε ν' αποδείξουμε ότι έχουμε τη γνώση. Θέλουμε να ξεφύγει ο Έλληνας από τη φτώχεια και την υποτέλεια. Θέλουμε οι δωσίλογοι πολιτικοί, οι διεφθαρμένοι κρατικοί λειτουργοί, οι άρπαγες διαπλεκόμενοι και οι τοκογλύφοι τραπεζίτες να πάνε φυλακή. Να σαπίσουν στη φυλακή. Θέλουμε αυτοί οι οποίοι "μάτωσαν" τον ελληνικό λαό να "ματώσουν". Θέλουμε, αυτοί οι οποίοι γέλασαν εις βάρος του, να κλάψουν. Θέλουμε πίσω την πατρίδα μας. Θέλουμε πίσω τη ΖΩΗ μας.